IBM en Hitachi samen in Unix-servers

Hitachi en IBM hebben een marketing- en ontwikkelingsalliantie gesloten, waarbij het Japanse bedrijf IBM's PowerPC en Power4 Unix servers gaat verkopen.

Bovendien gaat Hitachi Big Blue's aanstaande AIX 5L besturingssysteem ondersteunen als een strategisch platform. De deal tussen IBM en Hitachi heeft geen consequenties voor de bestaande Unix-samenwerking van Hitachi met Hewlett-Packard.
Zowel voor IBM als voor Hitachi heeft de samenwerking voordelen, omdat beide concerns al langere tijd manieren zochten om hun hardwareverkopen in de krimpende Amerikaanse en Aziatische markten op peil te houden. Volgens Hitachi kan de samenwerking met IBM een kostenbesparing opleveren in onderzoek en ontwikkeling van 30 tot 40 procent en de omzet uit Unix-servers opkrikken tot 1 miljard dollar in 2004.
De samenwerking laat ook zien dat IBM steeds terrein wint in de Unix-markt en daarbij niet alleen meer met een schuin oog naar Sun Microsystems kijkt, maar ook naar HP dat een langdurige relatie heeft opgebouwd met Hitachi als Unix-partner.
Overigens heeft Hewlett Packard in een reactie laten weten dat door de alliantie tussen IBM en Hitachi, de bestaande relatie met de Japanners niet op de tocht komt te staan. Volgens HP is de servermarkt geen markt waarop één leverancier of één besturingssysteem de dienst uitmaakt. Veel Hitachi-klanten krijgen ook producten van IBM. Het is in die zin volgens HP een logische stap dat beide leveranciers voor die markt de krachten bundelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra