Serverleveranciers doen goede zaken

Wie zich een Unix-server wil aanschaffen, moet nu zijn slag slaan, of liever: over twee maanden. Alle toonaangevende Unix-leveranciers hebben nieuwe Unix-servers gelanceerd of komen binnenkort met nieuwe versies.

Bovendien is de wereldwijde economie in een dip beland en strijden de concurrenten om marktaandeel, hetgeen leidt tot een neerwaartse druk op de prijzen. Over het vierde kwartaal hebben de leveranciers van serverproducten, of het nu gaat om Linux, Windows of Unix, goed geboerd, volgens onderzoeksbureau IDC. De omzetten stegen met 14 procent naar 16,7 miljard dollar vergeleken met hetzelfde kwartaal in 1999, maar zonder de sterke aanwas in de zogehetenrack mounted servers, zou de verkoop teruggevallen zijn met 6 procent. Over het afgelopen jaar zijn volgens IDC 4,4 miljoen servers verkocht tegen een bedrag van 60,2 miljard dollar.
IBM heeft nog steeds de beste papieren in de totale servermarkt met een marktaandeel van 23 procent, gevolgd door Sun met 17 procent en Compaq met 16,5 procent. Hewlett-Packard volgt op enige afstand met 15 procent en Dell met 6 procent. De verkoop van Linux-servers is sterk in opmars met een toename van 132 procent over het afgelopen jaar naar 1,7 miljard dollar, maar de kloof met Windows-servers blijft groot. De verkoop daarvan steeg alleen al over het afgelopen kwartaal met 33 procent naar 3,8 miljard dollar.
Op de servermarkt blijft Unix kampioen met een totale omzet van 29 miljard dollar over het afgelopen jaar. Sun is hierin koploper met een marktaandeel van 35 procent, gevolgd door HP met 16,7 procent. Analisten betwijfelen of de servermarkt op dezelfde snelheid zal doorgroeien nu de economische groei in het slop zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-15T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.