IBM presenteert midrange server-alternatief

IBM brengt naar verluidt tegen het einde van april een nieuwe middelgrote AIX eServer pSeries-lijn op de markt.

De nieuwe lijn sluit naadloos aan op de bestaande PowerPC op Pulsar gebaseerde RS/6000 F80 en H80 servers die vorig jaar mei werden geannonceerd. De nieuwe pSeries-machines worden net als de F80's en H80's uitgerust als zesweg-servers en maken een efficiënter gebruik van de PowerPC S-Star processor mogelijk.
Verwacht wordt dat IBM de prijzen voor zijn bestaande RS/6000 F80 en M80midrange machines zal verlagen. Bovendien wil Big Blue zorgvuldig bekijken wat Sun Microsystems van plan is met de Serengeti-lijn van UltraSparcIII-servers, alvorens het zelf de prijzen voor de nieuwe lijn vaststelt. IBM mikt daarbij met name op de Serengeti Sunfire 3800, die naar verluidt is uitgerust met vier tot acht processoren. IBM hoopt hier met zijn nieuwe lijn een concurrent naast te kunnen zetten, maar dan met een aantrekkelijker prijskaartje.
In tegenstelling tot de bestaande F80 en H80 servers, zegt IBM niet van plan te zijn binnenkort al een alternatief te bieden voor de achtweg RS/6000 M80 servers. Dat zal pas in oktober gebeuren als de op Power4 gebaseerde Regatta-lijn zijn debuut maakt. Waarom Big Blue wacht met de presentatie van het M80-alternatief is niet geheel duidelijk. Maar het zou ermee te maken kunnen hebben dat de prijs van chips, gezien de toenemende vraag over de afgelopen periode, behoorlijk is gestegen. Inmiddels is deze prijsexplosie, zoals iedereen weet, behoorlijk tot bedaren gekomen door de recent afnemende vraag.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra