IBM investeert in zelfdenkende computer

IBM gaat miljarden guldens steken in de ontwikkeling van een computer die zichzelf kan onderhouden en repareren.

-project met name levensvatbaar is, omdat er een groot tekort is aan mensen die met geavanceerde computers overweg kunnen. IBM gaat er bovendien vanuit dat dit tekort de komende jaren alleen maar toeneemt.
Volgens William Zeitler, vice president van IBM's serverdivisie, zal rond een kwart van zijn jaarlijkse twee miljard dollar aan onderzoek- en ontwikkelingsgeld in de ontwikkeling van de intelligente computer worden gestoken. Het gehele concern zal naar verwachting over een periode van enkele jaren vele miljarden dollar's aan het project besteden.
Eliza kan worden ontwikkeld vanuit de hoge betrouwbaarheidstechnologie die op dit moment ook in de IBM mainframes wordt toegepast. Deze kunnen jaren achtereen foutloos draaien, zonder een keer tecrashen. "We proberen echt om de betrouwbaarheid en deself-managing-technologieën vanuit onze maiframe-omgeving over te brengen naar de NT- en Unix-omgeving", aldus Zeitler.
Vice president onderzoek en ontwikkeling van IBM, Paul Horn, verklaarde in The Wall Street Journal, dat het project eLiza onderdeel is van IBM's inspanningen op het gebied vanautonomic computing. Volgens Horn zal het in de toekomst mogelijk zijn dat computers zichzelf repareren en onderhouden. Het is net als met het centraal zenuwstelsel van de mens, aldus Horn. "Ook dat regelt automatisch een groot aantal lichaamsfuncties, zonder dat je er over hoeft na te denken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.