Franse Umts-licenties voor FT en Vivendi

France Télécom en SFR/Cegetel, eigendom van het mediaconcern Vivendi Universal, kregen gisteren de eerste twee Franse Umts-licenties.

Er liggen nog twee licenties klaar, maar door gebrek aan belangstelling eerder dit jaar, worden die uiterlijk halverwege 2002 nog een keer geveild.
France Télécom en Vivendi betalen voor de licenties, die 15 jaar geldig zijn, een vooraf vastgestelde prijs van 4,95 miljard euro. In tegenstelling tot vele andere regeringen besloot Parijs vorig jaar de vergunningen niet te veilen, maar voor een vaste prijs te verkopen via een zogenoemde schoonheidswedstrijd. De concerns die de beste voorwaarden boden, zoals op het gebied van bereik en werkgelegenheid, konden rekenen op de gunsten van de regering.
De Fransen waren echter te laat. Hoewel de licenties stukken goedkoper waren dan die in Groot-Brittannië en Duitsland, waren de kassen leeg en begon de scepsis sterk toe te nemen op het moment dat de licenties in de aanbieding waren. Parijs heeft er nog even bijna mee lopen leuren, maar in januari lieten enkele kandidaten weten zich terug te trekken, omdat de licenties toch te duur werden bevonden.
Daaronder bevonden zich ST3G (Suez Lyonnaise des Eaux en Telefónica) en Bouygues Telecom. De laatste is al wel actief als gsm-aanbieder in Frankrijk. Telecomtoezichthouder en veilingmeester ART liet gisteren weten de (potentiële) vergunninghouders tegemoet te willen komen in hun klachten over de dure Umts-licenties. Zo ligt er een voorstel op tafel om de vergunningen voor twintig jaar toe te wijzen in plaats van vijftien. Ook zijn er plannen de betalingsvoorwaarden te versoepelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.