Microsoft integreert verder

Microsoft zet de omstreden integratie van applicaties met zijn besturingssysteem door met het aanstaande Windows XP.

Die opvolger van consumentenplatform Windows Millennium is gebaseerd op Windows 2000 (NT 5) en moet op 25 oktober uitkomen. De producent verwerkt zijn reeds meegeleverde Mediaplayer en een nieuwe uitvoering van zijn Messenger-applicatie voor directe berichten (messaging) in de besturingssoftware.
De toenemende koppeling tussen Mediaplayer en Windows vormt een nieuwe klap voor softwareconcurrent Real Networks. De integratie van de messaging-software dwarsboomt mediaconcern AOL Time Warner. Dat bedrijf onderhandelt al geruime tijd met Microsoft over een nieuw contract voor het met Windows meeleveren van zijn aanmeldingsprogrammatuur voor berichten.
In januari dit jaar liep een vijfjarig contract tussen de twee bedrijven af. Hierbij leverde Microsoft de AOL-software mee met Windows én gaf het die programmatuur een felbegeerde, prominente positie op het Windows-bureaublad. In ruil daarvoor gebruikt online-dienst America Online (AOL) de Explorer-webbrowser van Microsoft als basis voor zijn gebruikerssoftware (client).
Een doorbraak in de onderhandelingen over vernieuwing van deze overeenkomst lijkt ver weg. Beide bedrijven hebben nu meer kaarten op tafel liggen. Microsoft wil bijvoorbeeld dat AOL overschakelt van Real-software naar de Windows Media-programmatuur voor multimedia-uitzendingen op internet. Daarnaast speelt de concurrentie tussen de berichtenplatformen van de twee partijen een rol.
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 15 juni.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.