Hogere rechter vindt splitsing MS te extreem

Het hoger gerechtshof heeft donderdag bepaald dat Microsoft niet opgesplitst hoeft te worden. Wel heeft Big Green de wet overtreden.

De opsplitsing was bijna een jaar geleden opgelegd in de eerste ronde van deze langlopende antitrust-zaak tegen Microsoft door de districtsrechter Thomas Penfield Jackson.
De strafmaat van Jackson was echter te extreem, aldus het hof. De zaak is nu terug verwezen aan een lagere gerechtelijke instantie die zich gaat buigen over de straf voor het misbruik van Microsofts monopoliepositie.
Districtsrechter Jackson is echter buitenspel gezet. De hogere rechters oordelen namelijk dat die magistraat besmeurd is door een schijn van partijdigheid. Deze harde uitspraak over Jackson is grotendeels gestoeld op diens negatieve, persoonlijke uitlatingen tegenover de pers vlak voor de onthulling van zijn eindoordeel.
Microsoft ziet dit algehele oordeel van het hoger hof als een overwinning. Mede-oprichter en topman Bill Gates zei donderdagavond op de internationale persconferentie dat het grootste deel van de licentievoorwaarden waar de aanklagers bezwaren tegen hebben, reeds jaren in het verleden liggen. De rechtszaak nam in 1997 zijn aanvang, maar heeft zijn wortels in 1994 toen Microsoft een overeenkomst voor goed gedrag tekende na kritisch onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Volgens Gates is een schikking nu zeker mogelijk. "Door deze uitspraak is het hele raamwerk van de rechtszaak gewijzigd. Microsoft heeft altijd al willen schikken, maar nu is dat zeker het proberen waard."
Ondertussen speelt er in de Europese Unie nog een formeel vooronderzoek naar monopoliepraktijken door de Amerikaanse softwareproducent op de servermarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker, Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.