Privcaygroepen trekken ten strijde tegen XP

Twaalf Amerikaanse privacy- en consumentenorganisaties hebben een formele klacht ingediend tegen Microsoft.

Ze zijn gekant tegen de manier waarop het concern met zijn software persoonlijke informatie van klanten vergaart.
Vooral het in Windows XP geïntegreerde Passport is de organisaties, onder wie Junkbusters en het Electronic Privacy Information Center (Epic) een doorn in het oog. Volgens de bij de handelswaakhond Federal Trade Commission (FTC) ingediende klacht zou Microsoft met Passport het monopolie willen vergaren op het bewaren van persoonlijke informatie van zijn gebruikers. Met Passport, dat centraal staat in de .Net strategie, hoeven consumenten maar één keer hun gegevens te verstrekken (waaronder bijvoorbeeld adres- en creditcardgegevens) aan het softwarebedrijf. Hierna kunnen ze met een enkel wachtwoord inloggen op een verscheidenheid aan diensten.
De privacygroeperingen zijn niet alleen tegen de informatievergaring van Microsoft, ze vrezen ook dat die informatie niet al te goed beschermd zal zijn. Ze wijzen daarbij onder meer op de veiligheidsproblemen waar Hotmail vorig jaar mee kampte en de lekken in de IIS software van het concern uit Redmond.
Volgens de organisaties moet er dan ook onderzoek komen dat de manier waarop Microsoft gegevens vergaart in kaart brengt. Tot dit onderzoek is afgerond mag XP niet in zijn huidige vorm op de markt komen, zo menen ze.
Microsoft verzet zich tegen de aanklacht door onder meer te stellen dat consumenten zelf kunnen kiezen of ze Passport willen gebruiken. Ook met de veiligheid zit het wel snor, zo verzekert het concern.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.