Gates voorspelt Digitaal Decennium

"Dit is niet het einde. Dit is zelfs niet het begin van het einde. Dit is het einde van het begin."

Deze woorden sprak Winston Churchill in 1942 en Bill Gates nam dezelfde woorden over om de wereld ervan te overtuigen dat de technologiesector zeker nog niet dood verklaard moet worden. Tijdens zijn openingsspeech op de computerbeurs Comdex betoogde de chief software architect van Microsoft dat de digitale innovatie een vast onderdeel van ons leven zal worden. Technologische vooruitgang zal de economische heropleving aansturen. Gates greep alvast de gelegenheid aan om een aantal van zijn nieuwe producten uitgebreid in de verf te zetten.
 
Keynote speeches van Bill Gates kunnen het niet stellen zonder de nodige grapjes. Zo grapte Gates onder meer over het feit dat het jongetje dat Harry Potter speelt in de film veel lijkt op Bill Gates zelf. "Ik zag er al zo uit nog voor Harry Potter geboren werd", verdedigde Gates zich. Maar even later dook hij wel op met een bezemsteel en Potter-kleren aan. Vreemd genoeg verwees Gates niet naar de minnelijke schikking die zijn bedrijf trof met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Vorig jaar konden er over dat conflict wel nog grapjes af.
 
Weer ernstig geworden riep Gates het eerste decennium van deze eeuw uit tot het digitale decennium: de technologische vernieuwingen zullen zorgen voor een revolutie in de manier waarop bedrijven zaken doen, de manier waarop mensen met elkaar communiceren en hoe ze zich vermaken. Onder die laatste noemer viel alvast de demonstratie van de Xbox die Microsoft op de Comdex gaf. Die spelletjesconsole komt vanaf donderdag in de handel, maar Microsoft gaf er alvast vier weg aan enkele gelukkigen onder het 15 duizend-koppige publiek dat zijn presentatie bijwoonde. Microsoft demonstreerde onder meer een spelletje over American football dat zo levensecht is dat de spelers na afloop van het spelletje aan een douche toe zouden zijn, zo werd beloofd.
 
Eén van de producten die volgens Gates cruciaal is om het digitale decennium in te gaan, is Windows XP. Van het nieuwe besturingssysteem werden naar eigen zeggen in de eerste twee weken al zeven miljoen stuks verkocht aan computerbouwers en wederverkopers. Volgens Gates ligt de verkoop daarmee twee keer zo hoog als bij vorige nieuwe versies van Windows.
 
Van XP is ook een versie in de maak voor de Tablet PC die Gates vorig jaar al demonstreerde tijdens zijn Comdex-keynote en die nu een aantal extra functionaliteiten meekreeg. Volgend jaar zouden Tablet PC's met de Windows XP Tablet PC Edition beschikbaar moeten zijn. Nu toonde Gates alvast prototypes van dit nieuwe computerproduct van bedrijven als Fujitsu, Compaq en Acer. Gates is ervan overtuigd dat er binnen vijf jaar meer Tablet PC's dan andere pc's verkocht zullen worden. Een van de belangrijkste kenmerken van de Tablet PC is zijn mogelijkheid om schrift te herkennen.
 
Voor februari volgend jaar kondigde Bill Gates Visual Studio.Net aan. De .Net-strategie kreeg vrij veel aandacht tijdens de keynote en er werden een aantal toepassingen van gedemonstreerd, die onder meer moeten aantonen hoe aanpasbaar en uitbreidbaar het concept wel is. In één demonstratie werd een toepassing getoond voor het eenvoudig aanmaken van onkostennota's, een andere toepassing ging een stuk verder en voerde zelfs bestellingen uit via Uddi. Microsoft is ervan overtuigd dat Microsoft.net zal meehelpen bij het aanvaardenvan XML als standaard voor dienstverlening op het web.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-13T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.