Microsoft past scholenschikking aan

Microsoft past zijn voorgestelde schikking in een reeks privé-antitrustaanklachten aan. Het bedrijf wilde de armste scholen in de Verenigde Staten voorzien van software en tweedehands hardware ter waarde van één miljard dollar.

Dit voorstel heeft scherpe kritiek opgeleverd. De onderwijsmarkt is immers één van de weinige sectoren waar Microsoft geen overwicht heeft. De schikking zou neerkomen op een forse terreinverovering, tegen relatief lage kosten; het genoemde bedrag is de winkelwaarde van de aangeboden, eigen programmatuur.
 
Microsoft dient vandaag enkele wijzigingen in die tegemoet moeten komen aan deze kritiek. In grote lijnen lijkt de softwareproducent het 'advies' van criticaster Steve Jobs, president van oud-aartsrivaal Apple, te volgen.
Jobs suggereerde namelijk dat de fondsen in handen moeten komen van een onafhankelijke instantie. Daarnaast moeten de scholen zelf bepalen hoeveel zij aan wat besteden. Dit heeft onder meer betrekking op de verhouding tussen software, hardware en trainingen - voor zowel docenten als studenten - om ermee om te kunnen gaan.
 
Het aangepaste voorstel van Microsoft voorziet in een dergelijke constructie. Districtsrechter Frederick Motz, die de reeks aanklachten behandelt, bepaalt dan wie er in het bestuur van die stichting komen te zitten. Hij doet dit op basis van nominaties door Microsoft, de advocaten van de aanklagers en vijf onderwijsinstanties. In het oorspronkelijke voorstel werden de benoemingen overlaten aan de twee strijdende, nu schikkende, partijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.