Woelingen beroeren wereldwijde chipmarkt

De wereldwijde chipmarkt is in beroering. Enkele grote chipproducenten onderhandelen over samenwerkingen of zelfs fusies.

De Amerikaanse halfgeleiderproducent Micron Technology praat met het nagenoeg failliete Hynix uit Zuid-Korea - en geeft dat eindelijk officieel toe. Halfgeleiderfabrikant Infineon onderhandelt op zijn beurt weer met het Japanse Toshiba, die naast notebooks ook veel chips produceert.
 
Vorige week verminderde elektronicabedrijf Siemens zijn grip op oud-dochter Infineon. Siemens' verkoop van publieke aandelen van zijn verzelfstandigde dochter op de beurs heeft de aandelenkoersen van beide bedrijven een oppepper gegeven.
 
De voormalige moederonderneming brengt zijn belang hiermee terug tot onder de 50 procent. Tot op heden waren er al berichten over meningsverschillen tussen de directies van de twee ondernemingen.
 
Tot de verkoop van vorige week bezat Siemens 50,4 procent van de Infineon-aandelen. Nog eens 13,5 procent was in handen van pensioenfonds van het Duitse elektronicaconcern. Daarmee kwam het uit op een belang 63,9 procent dat geheel bestond uit stemgerechtigde aandelen.
 
Siemens heeft nu een groot deel van de eigen aandelen van de hand gedaan en 29 procent van het restant omgezet in niet-stemgerechtigde aandelen. Het belang van het pensioenfonds is onaangetast gebleven. Het voormalige moederconcern is nu niet langer de grootste en machtigste aandeelhouder.
 
jasper bakker
Eerder had Micron al bevestigd dat het gesprekken over een dergelijke samenwerking voerde, maar het liet de beoogde partner vooralsnog anoniem. "We hebben met iedereen, behalve Samsung, gepraat", aldus een woordvoerder eerder deze maand. In de Koreaanse kranten waren reeds berichten verschenen dat Micron-president Steve Appleton op bezoek was bij Hynix.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.