Snelle fusie HP-Compaq in gevaar

Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat Hewlett-Packard en Compaq inderdaad voor eind juni 2002 samen het grootste computerbedrijf ter wereld zullen gaan vormen.

Zelfs als HP-topvrouw Carly Fiorina kans ziet om het verzet in eigen huis de kop in te drukken, zal ze zich nu moeten beraden over de hobbels die de Amerikaanse kartelwaakhond FTC en de Europese Commissie in Brussel vormen.
 
De Amerikaanse krant San Jose Mercury News meldde gisteren dat Fiorina er in Brussel nog een zware dobber aan krijgt om de totstandkoming van het grootse computerconcern ter wereld te verwezenlijken. Brussel zal volgens de krant nog kritischer blijken dan de FTC.
 
De problemen in Europa beginnen al met de termijn waarop fusieplannen moeten worden aangemeld. In de VS is de aankondiging van de plannen voldoende, in Brussel moeten er bereidverklaringen van beide partners op tafel liggen wil de Commissie zich erover gaan buigen. Daarnaast eist Brussel veel meer en veel gedetailleerdere informatie dan de FTC. Tenslotte blijkt in de praktijk de FTC flexibeler dan Brussel. In de VS worden allerlei termijnen met soepelheid gehanteerd, in Europa wordt er strikt de hand aan gehouden.
 
In principe neemt de Commissie binnen 30 dagen na de officiële aanmelding een besluit. Maar in veel gevallen besluit de Commissie tot een nader onderzoek, waarvoor vier maanden extra staan. Willen HP en Compaq hun fusie in elk geval voor eind juni volgend jaar rond hebben, dan moeten ze wel heel snel hun plannen aan Brussel voorleggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.