Linux 2.4 kern (eindelijk) vrijgegeven

Beter laat dan nooit. Een jaar achter op schema hebben Linus Thorvalds en vrienden eindelijk de kern van Linux 2.4 vrijgegeven.

Het was een prettige verrassing, afgelopen vrijdag. Koud een week na het posten van een preview-versie was daar opeens de langverwachte kern van Linux 2.4. Een versie waar de computergemeenschap al ruim een jaar duimendraaiend op zat te wachten.
Dat de Linux 2.4-kern er nu eindelijk is (de kern kan worden gedownload ophttp://www.kernel.org) wil nog niet zeggen dat gebruikers daar direct veel van zullen merken. Producenten van Linux-gebaseerde producten, zoals Red Hat en Turbolinux, zijn al een tijd bezig nieuwe versies van hun producten rond de 2.4 kern te ontwikkelen, maar uiteindelijke releases zullen nog enkele maanden op zich laten wachten.
De nieuwste Linux-kern zal volgens analisten een serieuze stap zijn om Linux ook in de zakelijke markt een deuntje te laten meeblazen. De 2.4 kern is stabieler dan voorgaande producten en beschikt bijvoorbeeld over de mogelijkheid totsymmetric multiprocessing scalability. Andere nieuwtjes zijn een uitgebreidfile system support, zelfs voor 32-bit architecturen, de mogelijkheid om 64 GB fysiek geheugen toe te wijzen op X86 Intel servers en IA-32 platforms, diverse nieuwe hardware-drivers (USB en 3D graphics cards) en ondersteuning voor een batterij architecturen, waaronder IBMs S/390 mainframe, IA-64 en AMDs komende X86-64. Diverse andere verbeteringen worden binnen nu en de komende weken verwacht, wanneer de 2.4.1 release het levenslicht ziet.
En nu maar zien of het het lange wachten allemaal waard is geweest...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-08T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.