Oracle maakt applicaties geschikt voor Linux

Oracle verwacht veel van Linux. Het heeft inmiddels een aantal vitale applicaties geschikt gemaakt voor de laatste versie van dit besturingssysteem.

Zo zijn er versies van de 8i en 9i database geschikt voor Linux. Ook heeft het bedrijf een Linux-versie van de Oracle applicatieserver voor web-toepassingen opgeleverd. Een ander Linux-product is de Web DB, een applicatie die publiceren op Internet vanuit een Oracle database mogelijk maakt. "Programmeurs die lid zijn van het Oracle Technology Network kunnen gratis beschikken over de ontwikkelhulpmiddelen voor deze Oracle-toepassingen", aldus Hans Bos, marketing manager voor Oracle Nederland. "Het hele technologieplatform van Oracle is binnenkort beschikbaar voor Linux."
Linux wordt van 'een aardigheidje voor hobbyisten' steeds meer een bedrijfszeker alternatief voor gevestigde besturingssystemen als Unix en Windows NT, als we Oracle moeten geloven.
Onderzoeken gaven het'opensource'-besturingssysteem in de servermarkt vorig jaar al een aandeel van 17 procent. Dit gevoegd bij de relatief lage investeringen voor aanschaf en onderhoud van het besturingssysteem maakt steeds meer bedrijven geïnteresseerd in Linux. Oracle constateert dat Linux niet alleen bij Internet-aanbieders en het onderwijs maar ook bij gevestigde bedrijven een plaats krijgt in de IT-infrastructuur. Ook ondersteunt de Linux-code steeds meer hardware. Naast Intel-processoren ondersteunt het ook Compaq Alpha servers, Sun Sparc en de Powerpc-systemen.
Het bedrijf beweert dat al meer dan 400.000 ontwikkelaars de afgelopen drie maanden waarin de Linux-producten verkrijgbaar waren een dergelijk product hebben opgehaald via het web. Dat is een derde van de 1,2 miljoen leden die het bedrijf rekent tot zijndeveloperscommunity. Oracle hoopt uiteindelijk alle ingezetenen van zijncommunityvoor deze producten te interesseren.
Oracle heeft deze software getest op de 2.4 kernel van Linux die vorige week is vrijgegeven. Het bedrijf roemt de verbeterde prestaties van deze kernel met name door verbeteringen aan het netwerkprotocol TCP-C. Daarnaast wijst de onderneming op de verbeterde schaalbaarheid van het besturingssysteem door toepassing van 64-bits technologie en meer mogelijkheden voormultiprocessing-systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.