Vobis boekt goed laatste kwartaal

Vobis Nederland, met 51 filialen de grootste computerketen van ons land, heeft een goed laatste kwartaal achter de rug.

Dat zegt marketingmanager H. Gijsen van de keten. Dit jaar streeft Vobis naar vijf tot zes nieuwe vestigingen, waaronder een superstore in de regio Amsterdam - dat is dan de zevende.
Gijsen hecht weinig geloof aan de voorspellingen van het bureau Forrester van afgelopen maandag over de aanhoudende groei van de PC-markt in Europa met gemiddeld 7 procent per jaar. "Veel producenten willen niet met hun echte gegevens in de openbaarheid. De groei is flink afgenomen. Toch is Vobis het laatste kwartaal gegroeid." Het bedrijf is vorig jaar ook gaan samenwereken met een handelaar in mobiele telefoons.
Dit jaar zal verdere groei bij Vobis vooral komen uit randprodukten, kleine produkten en dienstverlening aan het kleinbedrijf. Voor dat laatste is Vobis bezig een nieuwe opzet te creëren, waarbij netwerken, internettoegang, onderhoud, training en leasing belangrijk zijn. Volgens Gijsen gaat het dan om ondersteuning aan bedrijven die zich geen systeembeheerder kunnen veroorloven. Het bdrijf haalt nu 20% van zijn omzet uit de zakelijke markt en dat deel stijgt gestaag. Vobis levert ook steeds meer service aan particulieren, zoals het in de winkel installeren van internettoegang.
Dit jaar verwacht Gijsen geen grote ontwikkelingen op het gebied van de convergentie, de integratie van telefoon en computer. "Ik ben een extreme telefoongebruiker en ik wil echt geen gedoe met een organizer. De knoppen zijn altijd te klein en ik wil mijn database niet kwijt zijn als mijn telefoon het opeens niet meer doet", aldus de marketingmanager.
Hij maakt wel een voorbehoud voor laptops, waar de telefoonconnectie bij nieuwe apparaten nu standaard is vanwege internet. Het ontbreken van goedwerkende spraakbesturing ziet hij als eenbottleneck bij de convergentie van dehandhelds en telefoons.
Over de toenemende PC-verkoop bij supermarkten is Gijsen niet positief, als aanhanger van specialisatie. "Bij AH kun je aan niemand iets vragen over zo'n computer. Het personeel wordt ermee opgezadeld. In Duitsland bleef Aldi de laatste keer zitten met zo'n 16.000 computers. Laten ze zich concentreren op het verkopen van BSE-vrij vlees."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-11T00:00:00.000Z Arthur Graaff.
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.