CA heeft nu ook neugents voor Linux

Ook Computer Associates kan Linux niet links laten liggen en heeft neugents ontwikkeld die onder dit OS draaien. In Nederland is er belangstelling voor.

agents op de markt en noemde zeneugents. Het zijn kleine programmaatjes die bijvoorbeeld data verzamelen over de prestaties van een netwerk, problemen signaleren en, als ze voldoende hebben geleerd van historische gegevens, zelfs verhelpen. Er zijn tal van verschillendeagents. Als ze hun werk doen binnen Unicenter TNG (het softwarepakket van CA om complexe netwerken te beheren) geven ze de gezondheidsstatus van een netwerk en de verbindende onderdelen weer, signaleren als er iets fout dreigt te gaan en pogen remedies aan te dragen of uit te voeren voordat de systemen echt in de problemen komen. Dit zijn de Unicenter TNG Performance Neugents. En die zijn nu ook beschikbaar voor Linix-platformen.
"Er zijn twee klanten in Nederland die wel hebben aangegeven belangstelling te hebben voorneugents als ze onder Linux kunnen werken", zegt Marcel den Hartog, consulting director bij CA in Nederland. Het betreft een ISP en een telecom-bedrijf, ondernemingen die dus netwerken hebben met enorme ladingen data en wie er veel aan is gelegen dat het dataverkeer soepeltjes verloopt.
Neugents zijn al een tijd beschikbaar voor Windows NT-, Unix- en OS/390-platformen. Maar het loopt niet in Nederland. "Ik weet niet wat het is, maar het is hier erg rustig. Ik ben ook verantwoordelijk voor Zuid-Afrika en daar loopt het echt storm. Ook in België en Engeland vinden ze veel aftrek, maar Nederlanders kijken eerst de kat uit de boom. Misschien zien ze er het nut niet van in of misschien besteden we er als CA-Nederland te weinig aandacht aan."
Den Hartog is blij dat de Linux-ondersteuning er nu is. "Mijn ervaring is dat Linux-mensen meer geneigd zijn tot experimenteren. Wantneugents moet je natuurlijk wel eerste de tijd geven om systemen te leren kennen voordat ze echt hun waarde kunnen bewijzen. Daar moet je dus zelf ook iets mee doen."
Deneugents zijn ook beschikbaar als API en daar is in Nederland meer belangstelling voor. Ze worden dan in een applicatie gehangen en kunnen bijvoorbeeld voorspellen, op grond van analyse van historische gegevens en actuele data, of het een drukke dag wordt voor de applicatie en voorstellen doen om vlotte afwerking van bestanden de garanderen.
Linux staat deze dagen trouwens sterk in de belangstelling. Zo gaat Bull samenwerken met Linbox om samenthin clients te maken die onder Linux draaien.
En Caldera gaat op binair niveau samenwerking mogelijk maken tussen Linux en zijn eigen Unixware. Dit moet deze zomer beschikbaar komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-01T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.