FNV vreest meer RSI door gebruik laptops

FNV Bondgenoten is een onderzoek begonnen naar het gebruik van laptops. Zij vreest dat het werken met deze apparatuur een toename van RSI inluidt.

RSI-klachten kennen diverse oorzaken. Niet alleen de tijd dat beeldschermwerk wordt verricht, maar onder andere ook de werkdruk en de ergonomische inrichting is bepalend. FNV Bondgenoten wil weten hoe werknemers hun laptop gebruiken en start daarom een onderzoek (http://www.bondgenoten.fnv.nl). Tegelijkertijd wil de bond op deze manier verantwoord laptopgebruik stimuleren.
Het begint al in het onderwijs. Leerlingen werken vaak op laptops zonder aanpassingen als een monitor of een los toetsenbord. Ook onder werknemers rukt de laptop op. Met name in functies waarbij op verschillende werkplekken gewerkt moet worden. Bijvoorbeeld de buitendienstmedewerkers, ICT'ers, consultants en managers.
Werken met een laptop heeft dan ook vele voordelen. Hij is eenvoudig mee te nemen en je kunt werken waar je wilt: op kantoor, thuis, bij de klant, in de trein. Maar het laptopgebruik heeft ook nadelen. De ergonomie is niet goed om verschillende redenen. Zo zitten bijvoorbeeld de toetsen te dicht op elkaar en is het beeldscherm niet in hoogte verstelbaar of verplaatsbaar. Daarnaast is de verleiding ook groot om snel thuis nog even wat werk af te maken.
Mariska Stuivenberg, bestuurder bij FNV Bondgenoten, vindt dat werkgevers en werknemers zich bewust moeten zijn van de risico's van beeldschermwerk en laptopgebruik in het bijzonder. "Wij komen in nogal wat bedrijven over de vloer en dan zie je gewoon dat mensen te lang achter een laptop zonder aanpassingen zitten. Ik ben bang dat dat leidt tot meer RSI-klachten. We krijgen daar signalen over binnen. Natuurlijk is zo'n laptop hartstikke handig. Maar mensen moeten er wel op een goede manier mee omgaan. Met dit onderzoek willen we in kaart brengen hoe ernstig de zaak is en mensen stimuleren de laptop op een goede manier te gebruiken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-07T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.