UvA ontdekt geavanceerde videobewerking

NWO-onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een methode voor videobewerking ontwikkeld die beter presteert dan bestaande methoden.

De nieuwe methode kan een object lange tijd volgen, zelfs als dit object verandert of even uit zicht is.
De onderzoekers Hieu Tat Nguyen en Marcel Worring van de afdeling Intelligente Sensorische Informatie Systemen ontwikkelden rekenregels die automatisch een object in de video blijven volgen. Voor het uitvoeren van de rekenregels volstaat een pc. Het programma begint met zoeken naar stukjes beeld die dezelfde kleur hebben en op dezelfde manier bewegen. Deze stukjes vormen samen een object, bijvoorbeeld een persoon, dier, auto of vliegtuig. Met verschillende kleuren in een object heeft het programma geen moeite. Een witte auto met zwarte ramen en zilveren koplampen levert geen probleem, omdat alle punten van de auto in dezelfde richting bewegen.
Het bijzondere van de ontwikkelde methode is dat ze ook objecten kan blijven volgen die uit het zicht verdwenen zijn. Het programma maakt op basis van de voorgaande beelden steeds een voorspelling van hoe het object eruit zou moeten zien. Als een ander deel van bijvoorbeeld Tom Cruise in beeld komt, of als de acteur even achter iemand langsloopt, kan het programma dankzij de voorspelling het object gewoon blijven volgen.
Tot nu toe bieden systemen voor videobewerking alleen de mogelijkheid om video op te knippen in individuele stukjes beeld waarbij de camera continu heeft aangestaan.
Hoewel het onderzoek, gefinancierd door NWO-Exacte Wetenschappen, in beginsel fundamenteel wetenschappelijk van aard was, zien Hieu en Worring toepassingen van hun vinding. Zo kunnen de rekenregels worden ingebouwd in commerciële videobewerkingsprogramma's voor zowel het grote publiek als in een professionele omgeving.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-28T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.