Newconomy: 'Voortbestaan veilig gesteld'

De continuïteit van Newconomy is gewaarborgd, mede dankzij een overeenkomst met Wish-oprichter Jakob Pieterman. Dat maakte het bedrijf bekend.

te roepen. Door de invulling van het continuïteitsplan zal het verlies over 2000 namelijk bijna twee keer zo hoog uitkomen als op 4 februari was aangekondigd. Wel is nu volgens het bedrijf de benodigde financiële ruimte verkregen om de continuïteit van Newconomy te garanderen voor minimaal een periode van 15 maanden, vanaf 1 april 2001.
Een belangrijk element in het continuïteitsplan is een overeenkomst met Jakob Pieterman, oprichter van Wish. Het gaat daarbij om het verkrijgen van de laatste 43 procent van de in zijn bezit zijnde aandelen Wish Holding. In de overeenkomst met Pieterman wordt zijn aanspraak op 18 miljoen euro vervangen door een andere regeling. Daarvoor zal Newconomy onder andere een uitgifte doen van maximaal drie miljoen nieuwe aandelen, waarvan de eerste 1,5 miljoen eind april 2001 worden uitgegeven. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over de verdeling van de mogelijke toekomstige opbrengsten van de aandelen Wish/NokNok in het bezit van Newconomy. De gemaakte afspraken zullen in ieder geval niet leiden tot verdere cash-betalingen van Newconomy aan Pieterman, benadrukt een woordvoerder.
De afspraken in het continuïteitsplan houden ook in dat de op 6 maart aangekondigde mogelijke afwaardering van het belang van Newconomy in Wish/NokNok inderdaad zal plaatsvinden. Daarnaast leidt de verdere ontwikkeling van de markt tot nieuwe afwaarderingen, zo meldt de onderneming. Hierdoor, en door de situatie waarin Newconomy de afgelopen maanden terecht is gekomen, zal het verlies over het jaar 2000 ongeveer 30 miljoen euro hoger uitkomen dan op 4 februari al is aangekondigd. Dat betekent een verlies tussen 65 miljoen en 70 miljoen euro. Het eigen vermogen per 31 december 2000 komt hiermee uit tussen 30 miljoen en 35 miljoen euro.
Een ander belangrijk aspect van het continuïteitsplan is het garanderen van voldoende financiële middelen om de Newconomy-organisatie in sterk afgeslankte vorm voort te zetten. ABN-Amro zal aan Newconomy een kredietfaciliteit verstrekken, die volgens de onderneming voldoende ruimte biedt om in ieder geval tot medio 2002 de activiteiten te vervolgen. Newconomy zegt deze periode van 15 maanden te willen gebruiken om in alle rust een nieuwe strategie te ontwikkelen voor de langere termijn.
De toelichting op het uitgewerkte plan, de definitieve jaarcijfers, het jaarverslag en de voorstellen voor de invulling van diverse bestuursfuncties zullen uiterlijk 23 april worden gepresenteerd. Tot die datum wil Newconomy geen nadere mededelingen doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.