Nieuwe dilemma's door mogelijkheden web

De relaties tussen mensen, organisaties en de overheid veranderen structureel. Dit is de conclusie uit het congres Connecties, georganiseerd door Infodrome, de denktank over de rol van de overheid in het ict-tijdperk. Politici en marktkenners spraken op het congres over nieuwe verhoudingen in het informatietijdperk.

Spreker Andrew Shapiro, gastprofessor aan de Yale Law School en directeur van Greenorder, wist de dilemma's van de informatiemaatschappij het best te verwoorden. In zijn ogen heeft internet een machtsverschuiving tot gevolg van het publieke domein naar het private terrein. "De mantra van 's werelds machtigste softwarebedrijf Microsoft is veelzeggend genoeg", aldus Shapiro. "Where do you want to go today? De huidige technologie stelt consumenten in staat om informatie volgens hun eigen voorkeuren tot zich te nemen. De controle van het individu gaat een stuk verder in het geval van Matt Drudge, die door roddels over Clintons affaire met Monica Lewinsky op zijn website te plaatsen een bom plaatste onder de vorige Clinton-regering."
"De website van CNN bracht kort geleden het nieuws dat president Bush aankondigde te stoppen met emailen, omdat hij bang was zijn privacy in gevaar te brengen", zegt Shapiro. "Deze actie heeft iets ironisch over zich. Bush acht zijn eigen privacy op internet in gevaar. Dit terwijl de president onlangs eigenhandig een stokje gestoken heeft voor de invoering van een wetsvoorstel dat paal en perk moet stellen aan het verzamelen van medische en financiële informatie over consumenten op internet. Daardoor is er nu nog steeds geen wettelijke regeling voor privacy. Toch prijs ik het feit dat Bush openlijk een standpunt inneemt over internetprivacy. Hij brengt daarmee het onderwerp wel onder de aandacht van het grote publiek."
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 20 april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.