Tie met hangen en wurgen gered

Het e-commerce software bedrijf Tie Holding heeft zware concessies moeten doen aan haar nieuwe financiers om op de been te kunnen blijven.

Een consortium van Nederlandse investeerders waaronder zakelijke relaties, steekt 1,1 miljoen euro in de beursgenoteerde onderneming. Newconomy, dat een belang van iets minder dan vijf procent bezit, blijft hierbij afzijdig.
In ruil voor dit nieuwe kapitaal zal Tie deze week 916.665 aandelen uitgeven. Voor 2,4 miljoen gulden verwerft deze groep ruim 6,1 procent van de onderneming. De uitoefenprijs van 1,20 euro per aandeel betekent een discount van 40 procent op de slotkoers van 12 april. Gisteren daalde de aandelenkoers van Tie 10 procent naar 2,20 euro, nadat de koers vorige week behoorlijk was opgelopen. Maar voor de huidige aandeelhouders zit een enorme verwatering in het vat.
Want een niet nader genoemde Amerikaanse investeringsmaatschappij is onder wel heel bijzondere voorwaarden bereid Tie van maximaal 12 miljoen euro aan extra kapitaal te voorzien. De Amerikanen hebben in de wetenschap dat Tie nauwelijks een onderhandelingspositie bezit, een voor Europa zeer ongebruikelijkeequity line constructie uitgedokterd. Deze belegger neemt op gezette tijden aandelen af tegen een koers die 15 procent lager ligt dan de slotkoers van die dag.
Mocht de aandelenkoers erg diep dalen dan kunnen deze Amerikanen vrij gemakkelijk de meerderheid verwerven. De 'aandelenlijn' geldt voor 18 maanden. Op aangeven van Tie worden perioden afgesproken waarin een aantal aandelen kan worden uitgegeven. Dit aantal is gebonden aan een maximum, dat is gerelateerd aan het dagvolume op de beurs. Bij een levendige handel kunnen meer aandelen worden uitgegeven. Tie verwacht begin mei de eerste liquiditeiten uit deze overeenkomst binnen te krijgen. Overigens is de overeenkomst nog niet definitief. Maar Tie-topman Raman verwacht binnen een week de juridische stukken die hiervoor nodig zijn, te kunnen afronden.
Tie heeft het geld hard nodig om de salarissen voor de komende maanden te kunnen garanderen. Het softwarebedrijf hoopt deze zomer uit de verliezen (voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) te zijn en een positief bedrijfsresultaat te kunnen boeken. Daarvoor is een reorganisatie nodig van vooral de Nederlandse vestigingen.
Nu de geldzorgen (voorlopig) voorbij zijn, kan worden gewerkt aan een verbetering van de resultaten. Daartoe is ook een nieuwe financiële man aangetrokken. Tie heeft de register-accountant Wouter Bos als cfo benoemd. Voor hij bij Tie in dienst kwam, werkte hij als cfo bij General Motors AC Lease. Bos heeft enige tijd nodig zich in te werken in de nieuwe plannen. Daarna kan de externe accountant worden verzocht een goedkeurende verklaring af te geven. Op de aandeelhoudersvergadering van 3 mei wordt een verzoek tot uitstel van de publicatie van de jaarrekening gedaan.
Tie ging vorig jaar maart naar de beurs. Destijds werden vier miljoen aandelen uitgegeven tegen een koers van tien euro. In het begin leek het een geweldige belegging, want op de eerste handelsdag verdubbelde de koers. De opbrengst van de beursgang werd voor een niet onaanzienlijk deel in overnames gestoken. Het was de bedoeling dat Tie vrij kort daarna een nieuwe emissie op de beurs zou doen. Door het verslechterde beursklimaat werd dit onmogelijk. Alleen een onderhandse plaatsing bleek nog mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-18T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.