'Overheid moet bestanden niet koppelen'

De overheid moet computergegevens van burgers niet koppelen, omdat misbruik niet valt uit te sluiten. Dat concludeert privacydeskundige Jan Holvast.

Hij heeft zijn bevindingen vastgelegd in een rapport van zijn onderzoeksbureau Holvast & Partner.
Holvast maakt zich al vele jaren zorgen over de bescherming van privacy door de opkomst van de moderne informatie- en communicatietechnologie. Door gekoppelde bestanden kunnen gemeenten over veel meer informatie beschikken dan nodig is om bijvoorbeeld uit te zoeken wie voor welke subsidie of uitkering in aanmerking komt, stelt Holvast. De gemeente Groningen is bezig met een proef met koppeling van bestanden. De ministeries van sociale zaken en Vrom hebben er plannen voor.
Holvast stelt dat de gelegenheid de dief maakt: misbruik vormt een kleiner gevaar als de overheid voor elke toepassing zo min mogelijk gegevens verzamelt. Wettelijk zijn er volgens het onderzoek, dat eind deze maand wordt gepubliceerd, niet zo veel bezwaren tegen de koppeling van bestanden door de overheid, ook als dit grootschalig gebeurt. Wel moeten burgers vooraf bezwaar kunnen maken tegen het gebruik van hun gegevens.
Er zit ook een andere kant aan het koppelen van gegevens, zo erkent Holvast. Zo blijken mensen met lagere inkomens maar relatief weinig gebruik te maken van allerlei subsidies. Door inkomensgegevens te koppelen aan bijvoorbeeld de huursubsidieaanvragen kan de overheid nagaan of mensen die recht hebben op deze ondersteuning, daar ook gebruik van maken en hen eventueel attenderen op de mogelijkheid. Ook voor het voeren van een effectief minimabeleid koppelen veel gemeenten al allerlei persoons- en inkomensgegevens aan elkaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-04T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.