Consument betaalt voor Umts-debacle

HAARLEM- De Opta onderzoekt in hoeverre KPN zijn Nederlandse klanten laat opdraaien voor depeperdure buitenlandse Umts-licenties en overnames.

Volgens Opta-voorzitter Jens Arnbak zullen de dure kredieten ter financiering van de buitenlandse avonturen uitdraaien op prijsverhogingen in Nederland. Arnbak zei gisteren bij de presentatie van het jaarverslag prijsverhogingen voor lokale gesprekken, een monopolie van KPN waarvan vooral particulieren gebruikmaken, niet te accepteren.
De voorzitter verwacht dat KPN de komende maanden met verschillende tariefverhogingen zal komen om zijn zware schuldenlast te kunnen blijven betalen. Maar zeker op de onderdelen waarop KPN in de praktijk nog een monopoliepositie heeft, zoals de lokale gesprekken, zei Arnbak niet akkoord te gaan met prijsverhogingen.
Vorige week maakte KPN bekend voortaan het bellen van de tot nu toe gratis voicemailservice in rekening te brengen. Die prijsmaatregel is door de Opta wel goedgekeurd, volgens Arnbak mede omdat het om nieuwe diensten gaat.
KPN zoekt koortsachtig naar allerlei manieren om de enorme schuld van rond de vijftig miljard gulden af te betalen, die is ontstaan door de overname van het Duitse mobiele belbedrijf E Plus voor veertig miljard gulden (waarvan 23,1 miljard is betaald) en de uitgave van 19,4 miljard aan Umts-licenties, waarvan 14 miljard in Duitsland en 1,6 miljard in Nederland. Alleen E Plus kost KPN 195 miljoen gulden per maand aan rente en afschrijving terwijl het bedrijf vorig jaar slechts 246 miljoen bijdroeg aan de winst.
Mede door de rente- en kapitaallasten maakte KPN vorig jaar 1,4 miljard gulden verlies uit normale bedrijfsvoering. KPN-bestuursvoorzitter Paul Smits verwacht dat de verliezen nog minstens twee jaar aanhouden. Tegelijkertijd wil Smits de schuld afbetalen door de verkoop van bedrijfsonderdelen in binnen - en buitenland. Het afstoten van achtduizend banen in Nederland moet de kosten drukken met 1,5 miljard per jaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-11T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.