'EU moet norm stellen voor straling gsm'

Europarlementariër Wim van Velzen roept in schriftelijke spoedvragen de Europese Commissie op snel een Europese norm voor straling van gsm's vast te stellen.

De explosieve groei van het versturen en ontvangen van sms-berichten, in het bijzonder door jongeren, kan namelijk een nieuw gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Zweeds onderzoek toont bovendien een mogelijk verband aan tussen hersentumoren en gebruik van mobiele telefoons. Een nieuwe stralingsarme mobiele telefoon moet volgens Van Velzen dienen als uitgangspunt voor een Europese norm voor de straling van mobiele telefoons.
In 1999 stelde Van Velzen ook al vragen over de effecten op de volksgezondheid door plaatsing gsm-zendmasten. Ook in zijn recente "actieplan herstel vertrouwen in Umts" (maart 2001) heeft Van Velzen gepleit voor het creëren van een Europese gezondheidsnorm voor alle technologieën die gebruikmaken van radiogolven, zoals mobiele telefonie, radar en radio.
In het Zesde Europese Kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, dat op dit moment door het Europees Parlement en de Raad van Ministers wordt voorbereid, moet volgens Van Velzen ook aandacht komen voor de gezondheidsrisico's van mobiele telefonie. Van Velzen: "Dit is een onderwerp waarover veel mensen zich zorgen maken. Nu wetenschappelijk onderzoek ook de ernst van dit probleem bevestigt, is het tijd om stappen te nemen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-15T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.