Amsterdam aantrekkelijk voor ict-bedrijven

Amsterdam is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ict-bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse bureau Healy & Baker.

De reden is dat in de Watergraafsmeer de Amsterdam Internet Exchange is gevestigd, een van de grootste internetknooppunten met onder meer een directe glasvezelverbinding naar de VS. Ook de nabijheid van Schiphol telt mee. Toch is Amsterdam niet de populairste vestigingsplaats voor ict-bedrijven, want dat is namelijk Londen. Ook Parijs en Frankfurt scoren hoger. Om verder te stijgen op het verlanglijstje van internationale ict-bedrijven zou Amsterdam ervoor moeten zorgen dat eenmaal gevestigde bedrijven ook de ruimte krijgen om te groeien, adviseert het bureau.
De gemeente houdt daar al rekening mee, voor zover dat kan. Nu nemen 'dataverkeercentra' 250 duizend vierkante meter in beslag, maar de gemeente verwacht dat de behoefte van ict-bedrijven snel tot 1 miljoen vierkante meter zal groeien. Daardoor komt nu ook het westelijk havengebied in trek, waar huurprijzen tot 2000 gulden per vierkante meter worden betaald, wat nog meer is dan voor kantooruimte aan de zuidas wordt neergeteld. Het zijn prijzen die ver boven het landelijk gemiddelde liggen. Uit het Nationale Kantorenmarktonderzoek van adviesbureau Twynstra Gudde blijkt dat Nederlandse ict-bedrijven 400 gulden per vierkante meter over hebben voor A-locaties.
Uit het onderzoek blijkt eveneens dat ook de bereikbaarheid een grote rol speelt bij de keuze voor een locatie. En ook op dat punt heeft Amsterdam nog het een en ander te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-15T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.