RSI bij een op vijf laptopgebruikers

Ruim 22 procent van de mensen die regelmatig een laptop gebruiken, heeft dagelijks RSI-klachten. Dat blijkt uit een oriënterend onderzoek van FNV-bondgenoten onder 331 bezoekers van de FNV-website.

Het onderzoek geeft volgens bestuurder Ans van Uffelen een goede indicatie van de mogelijke gevaren van laptopgebruik, al heeft het onderzoek verder geen wetenschappelijke waarde. Daarvoor is het te klein van opzet en is de doelgroep te selectief.
Anderzijds is wel bekend dat steeds meer mensen werken met een laptop. Omdat een standaardlaptop niet voldoet aan het Beeldschermbesluit, mag je er maar twee uur per dag op werken. Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent langer dan de voorgeschreven twee uur achter de laptop zit, ruim de helft zelfs meer dan zes uur per dag. Ongeveer vier van de tien werken bovendien zonder aanpassingen, waardoor een goede houding vrijwel onmogelijk is. "Bij softwarebedrijven kijkt men er niet van op als vijf procent van het personeel langdurig ziek is door RSI. Met name het laptopgebruik levert problemen op, omdat men er op verschillende plaatsen mee werkt en niet alle werkplekken aangepast zijn. Denk maar eens aan het werken in de trein of bij een klant. In combinatie met werkdruk is de kans op RSI dan levensgroot", aldus Van Uffelen.
De FNV-bestuurder zegt het laptopgebruik niet zozeer te willen beperken of afraden, maar vooral de gebruikers erop te willen wijzen dat ze de machine op de goede manier moeten gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-28T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.