EC: 'Microsoft heeft recht op weerwoord'

Het is voorbarig te zeggen dat Microsoft zal worden beboet door de Europese Commissie.

Dit heeft de Europese Commissaris voor mededingingszaken Mario Monti verklaard. Volgens Monti heeft Microsoft eerst het recht zich tegenover de Europese Commissie te verdedigen in een besloten hoorzitting die in het najaar moet plaatsvinden.
 
In een vertrouwelijke verklaring, hadden Europese antitrust-onderzoekers gemeld dat de EC in het geval Microsoft 'van plan is een boete op te leggen' en dat het Microsoft zal opdragen 'een einde te maken aan de illegale praktijken'.
 
Volgens de onderzoekers maakt het softwareconcern zich schuldig aan discriminatoire licentiepraktijken en weigert het stelselmatig technische data te verstrekken aan de concurrentie waarmee deze een eerlijke competitie kunnen aangaan. Bovendien wordt Microsoft ervan beschuldigd nieuwe faciliteiten aan Windows te hebben toegevoegd die de levenskansen van concurrerende technologieën bij voorbaat de kop indrukken.
 
In de verklaring wordt verder melding gemaakt van vermeende misleiding door Microsoft van de onderzoekscommissie. Het softwareconcern zou onder meer fout geïnterpreteerde brieven van concurrenten hebben ingeleverd, die eigenlijk door het softwareconcern zelf zouden zijn opgesteld.
 
Mocht Microsoft schuldig worden bevonden, dan hangt het een maximale boete van 10 procent van de omzet - naar de huidige maatstaven zo'n 2,5 miljard dollar - boven het hoofd. Maar in de praktijk heeft de commissie nog nooit zo'n omvangrijke boete uitgedeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.