Groei Europese ict-sector halveert

De groei in de Europese ict-sector bedraagt dit jaar en volgend jaar maar de helft dan vorig jaar.

De grootste achteruitgang doet zich voor bij de telecommunicatie, zo voorspelt een onderzoek van het European Information Technology Observatory (Eito). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Cebit.
 
Volgens Eito groeide de West-Europese ict-markt vorig jaar nog met 13 procent. Dit jaar komt de groei uit op 7,1 procent, net zoveel als voor 2002 wordt geraamd. De totale uitgaven aan ict in West-Europa bedragen dit jaar 576 miljard euro.
 
De neergang is het gevolg van de sterk teruggelopen economische groei en de torenhoge schulden waaronder de grote telecombedrijven zuchten. Die zijn het gevolg van mega-investeringen in mobiel internetten. De klappen bij de it-sector zijn minder dramatisch. Dit jaar is er nog een groei van 7,6 procent, vorig jaar was dat 11,5 procent. Volgend jaar trekt de markt in West-Europa weer aan, verwacht Eito. Er wordt voor 2002 een groei voorspeld van 8,8 procent.
 
In West-Europa is Duitsland met een aandeel van 21 procent de grootste afzetmarkt voor ict-producten en diensten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (19 procent) en Frankrijk (16 procent). Het Nederlands marktaandeel bedraagt 5 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-21T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.