VEB boos over opties Scheepbouwer

De VEB is boos over het optiepakket van de nieuwe KPN-topman Ad Scheepbouwer. Die profiteert teveel van koersstijgingen, vindt de vereniging.

Als het aandeel KPN met twaalf euro stijgt en Scheepbouwer verkoopt zijn nieuw verworven opties, dan verdient hij 45 miljoen gulden. Dat is onredelijk veel, vindt de Vereniging van Effectenbezitters.
 
Scheepbouwer heeft bij zijn aantreden als bestuursvoorzitter op 1 november opties op 1.567.398 aandelen gekregen tegen een koers van 3,99 euro. Directeur Peter Paul de Vries van de VEB heeft bewust de zeventien euro als rekenvoorbeeld genomen. Vorig jaar deed KPN nog een aandelenuitgifte voor zeventien euro per stuk. De koers terugbrengen naar dat bedrag is volgens De Vries toch wel het minste wat van het nieuwe bestuur mag worden verwacht.
 
De VEB-directeur vindt het niet redelijk dat Scheepbouwer op deze schaal gaat profiteren.: "Zeker niet gezien zijn medeverantwoordelijkheid voor het onverantwoorde expansiebeleid van KPN in 1999 en 2000." Scheepbouwer was in die periode lid van de raad van commissarissen van KPN.
 
Ook de woensdag aangekondigde aandelenuitgifte van KPN valt niet goed bij de VEB. Bij deze emissie worden de zittende aandeelhouders de dupe van de reddingsplannen, zegt De Vries. Om vijf miljard euro binnen te halen, moeten er bij de huidige koers ongeveer een miljard aandelen worden uitgegeven. Nu zijn dat er 1,2 miljard. Dat betekent bijna een verdubbeling van het aantal aandelen en dus een flinke verwatering van de winst, als die weer wordt gemaakt, met alle gevolgen van dien voor de koers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.