Jeroen Baten: "Ik ben geen Linux-evangelist"

Volgens Baten, executive consultant bij Stone IT, breekt het 'opensource'-besturingssysteem binnenkort door. Dit zei hij op de Linux Expo in de Rai te Amsterdam.

"Onderzoeksbureaus komen altijd met één van de twee feiten aanzetten: of het jaartal of het aantal verkochte producten. Ze vertellen nooit allebei tegelijkertijd. Laat ik mij daar ook maar aan houden en niet als een evangelist de komst van de Messias prediken. Ik denk dat Linux over twee jaar de bocht voorbij is en in vijf á tien jaar op de top zit. Hoe hoog die top is, kan ik zo niet inschatten. Als je nu kijkt naar Windows, dan zie je dat bedrijven geen ondersteuning meer krijgen voor Windows 95 en 98. Daarmee positioneert Microsoft zich aan de bovenkant van de markt voor besturingssystemen en laat de onderkant open voor concurrenten. Linux gaat hier ongetwijfeld van profiteren."
Om zijn publiek te overtuigen van de kracht van het'opensource'-besturingssysteem komt hij met een kruiwagen het podium oprijden. "Neem nou Linux. Dit besturingssysteem is even robuust en stevig als deze bakstenen, die er misschien niet uitzien, maar hun werk - geloof me - gewoon goed doen." Wel gaf hij aan dat je moet kunnen metselen om iets goeds te doen met bakstenen. Zo niet met de Lego-bouwstenen van zijn dochtertjes. "Daar heb je geen last van als je met felgekleurde Duplo-bouwstenen aan de slag gaat. Elk rund kan met Lego-stenen iets bouwen en - laten we eerlijk zijn als je sommige bedrijfsnetwerken ziet - daar helpt geen mooi ontworpen paperclip bij!"
Baten haalt het innovatie dilemma aan om aannemelijk te maken dat Linux als ontwrichtende technologie bestaande IT-oplossingen voorbij gaat streven. "De'opensource'-technologie wordt nu door een groot aantal gevestigde IT-bedrijven genegeerd. Het open en daardoor innovatieve karakter van Linux zal uiteindelijk bestaande zwaargewichten als Microsoft, wiens producten nauwelijks verbeteren, de laatste jaren voorbijstreven."
Stone IT heeft in december een vestiging geopend in België. Volgens marketing-directeur Martijn Smit bestond op de Belgische markt nog geen bedrijf als Stone IT. "Vanuit de Bilthovense vestiging leveren wij advies, implementeren we oplossingen, ondersteuning en opleidingen voor Nederlandse bedrijven. In België ontbrak een bedrijf als het onze." De Brusselse vestiging moet volgens de plannen van de onderneming eind dit jaar uit 15 medewerkers bestaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.