Rode cijfers Applied ondanks optimisme

Applied Materials is over het eerste fiscale kwartaal in de rode cijfers beland, maar gaat uit van een snelle verbetering van het klimaat in de chipsector.

's Werelds grootste producent van chipapparatuur leed een nettoverlies van 45,5 miljoen dollar, vergeleken met een nettowinst van 156,8 miljoen dollar over dezelfde periode het jaar ervoor. In het resultaat is een last verwerkt van 77 miljoen dollar vanwege onder meer herstructureringen en fabriekssluitingen. Zonder deze extra kosten zou het concern een bescheiden nettowinst van vijftien miljoen dollar hebben geboekt. De omzet kelderde met maar liefst 58 procent naar één miljard dollar. Over dezelfde periode het jaar ervoor wist Applied nog een omzet te behalen van 2,36 miljard dollar.
 
Ondanks de tegenvallende cijfers, wist de leverancier van chipapparatuur ook een aantal lichtpuntjes te melden. De belangrijkste daarvan is de groeiende orderportefeuille. Voor het eerst in vier kwartalen nam deze toe naar 1,12 miljard dollar. Applied Materials gaat ervan uit dat het aantal orders gestaag zal toenemen met 10 tot 15 procent over het tweede kwartaal vergeleken met het eerste kwartaal. Volgens de meerderheid van de analisten mag de chipapparatuur-sector en daarmee ook leverancier Applied in de tweede helft van dit jaar op een herstel rekenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-13T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.