Staten VS overwogen toch e-belasting

De Amerikaanse staten overwegen toch weer het heffen van belasting op elektronische handel. De lokale overheden hopen zo hun budget-gaten te kunnen vullen.

"We kunnen niet langer een compleet segment van de winkelketenmarkt negeren", stelt lobbyist Pat Leary van de California State Association of Counties. Die organisatie is voorstander van zogenoemde e-belasting. In Californië zou dit jaarlijks op z'n minst 200 miljoen dollar opleveren. Deze schattingen zijn wel gebaseerd op het huidige, onbelaste online-bestedingspatroon.
Onderzoeksbureaus, waaronder Jupiter Research, voorspellen dat de online-handel dit jaar groeit naar een omzet van 40 miljard dollar. Hiervan komt 10 miljard dollar uit de online-verkoop van computers en bijbehorende apparatuur. In 2001 was dat nog 30 miljard dollar. De verwachting is dat de groei doorzet om over ongeveer vijf jaar uit te komen op een jaaromzet van 105 miljard dollar.
De Amerikaanse staten kijken dan ook gretig naar het omstreden idee van e-belasting. Het afgelopen jaar hebben zij hun budgetten namelijk met 13 miljard dollar zien inkrimpen. Californië stevent af op een geschat tekort van 35 miljard dollar.
De verwachting is dat gouverneurs nog meer beperkingen gaan opleggen. E-belasting is een manier om de hierdoor ontstane gaten aan te vullen. Dit kan echter voor problemen zorgen tussen staten - waar bedrijven al dan niet fysieke vestigingen hebben - en zelfs landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.