Sun maakt Ultrasparc geschikt voor Linux

Sun Microsystems gaat, samen met 'embedded-Linux-specialist' Lineo, apparaten met de Ultrasparc IIe-processor geschikt maken voor Linux.

Lineo werkt momenteel aan een software-ontwikkelingskit voor de Sparc-cpu, die ook een 'Embedix' gedoopte Linux-variant bevat. Aan die ontwikkelingskit zal een commerciële licentie worden gekoppeld, maar Lineo wil ook een kosteloze basisversie van Embedix beschikbaar stellen via zijn eigen website en via die van Sun.
 
Met deze samenwerking hoopt Sun zijn marktaandeel bij de 'embedded'-cpu's te vergroten. Het Linux-besturingssysteem lijkt daarvoor ideaal, want dat heeft zich volgens Sun al voldoende bewezen bij opslagsystemen en realtime bedrijfssystemen. Bovendien kan het goed samenwerken met Suns eigen Unix-besturingssysteem Solaris. Sun is er namelijk van overtuigd dat hybride systemen met realtime-capaciteiten in apparaten als digitale tv's, telecommunicatie-switches, routers en andere netwerkapparatuur een groot voordeel zijn. Dergelijke systemen kunnen namelijk makkelijker een plaatsje vinden binnen een bestaande infrastructuur. Apparaten die enkel kunnen werken binnen een speciaal ontwikkelde of aangepaste infrastructuur, zullen immers nooit snel een groot marktaandeel veroveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-01T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.