Klez.E-virus in destructiever gedaante

Onder de naam Klez.E heeft zich een computerworm aangediend die bestanden overschrijft of verwijdert.

Het virus werd in november 2001 al ontdekt, maar de eerdere versies vertoonden niet zo'n destructieve werking als de huidige variant, zo meldt persbureau Reuters op basis van de bevindingen van de Finse antivirus-leverancier F-Secure. Op de site van MessageLabs staat het Klez.E-virus inmiddels op de tweede plaats alshigh risk virus.
 
Volgens beveiligingsdeskundigen is Klez.E zo geprogrammeerd dat het op eenmaal geïnfecteerde computers cruciale bestanden aantast of zelfs volledig verwijdert. Daarbij kan het gaan om Word-, Excel-, video- en internetbestanden. Volgens F-Secure kan Klez.E zich in diverse gedaanten manifesteren, waarbij het ook antivirus software kan overschrijven. De worm is in staat via elk e-mailsysteem toegang te krijgen tot een computersysteem, maar het verspreidt zich alleen naar andere computers die opgenomen zijn in het adresboek van Microsoft Outlook.
 
Volgens F-Secure is de worm afkomstig van iemand uit de regio Zuidoost Azië. Dit baseert het bedrijf op de mededelingen in de verstuurde e-mailberichten die variëren van 'made in Asia' tot 'I want a good job, I must support my parents'. Overigens kan het Klez.E virus al geactiveerd worden als de e-mailbericht wordt geraadpleegd, zonder dat het attachment wordt geopend. Volgens sommige antivirusdeskundigen is Klez.E bij zakelijke e-mailgateways gemakkelijk te blokkeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.