Brussel onderzoekt overheidslening aan Bull

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de 450 miljoen euro die de Franse computerproducent Bull heeft geleend van de Franse overheid.

Vorige maand besloot Parijs een lening van 350 miljoen euro aan Bull te verstrekken. Die kwam bovenop de honderd miljoen euro die de Franse regering vorig jaar november al had toegezegd. De vrijgevigheid van de overheid kon volgens veel financiële en politieke analisten niet los worden gezien van de ophanden zijnde presidents- en parlementsverkiezingen. De socialistische premier Jospin kan in deze tijd geen massale vakbondsprotesten gebruiken, die er zeker zouden komen indien Bull aan zijn lot overgelaten zou worden.
 
De Europese richtlijnen bepalen echter dat bedrijven slechts éénmalig overheidssubsidie kunnen krijgen voor een reorganisatie. En Bull ontving in 1993 al 1,3 miljard euro van de Franse regering om het bedrijf te herstructureren. Het EC-onderzoek heeft vanwege de trage Brusselse molens niet direct gevolgen voor Bull. De Commissie verwacht maar liefst anderhalf jaar nodig te hebben en in die tijd kan de onderneming het geld gewoon gebruiken. Overigens meldt Bull dat het geld niet zal worden besteed aan herstructurering. De kosten van het schrappen van 1500 banen zullen worden gedekt door de verkoop van bezittingen en van niet-kernactiviteiten, aldus Bull.
 
Over 2001 boekte Bull een nettoverlies van 253 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg dat verlies 242,8 miljoen euro, waarmee is aangetoond dat het de onderneming niet is gelukt om terug te keren naar de zwarte cijfers, ondanks de bezuinigingsmaatregelen die het Franse bedrijf heeft getroffen. De Franse overheid bezit ruim 16 procent van de aandelen van de computerproducent. Ook France Telecom, NEC en Motorola bezitten ongeveer zo'n percentage van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-12T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.