Celstraf voor brein achter Melissa-virus

De bedenker en ontwikkelaar van het zogeheten 'Melissa'-virus moet voor ruim anderhalf jaar de cel in.

Zo luidt het vonnis van een Amerikaanse districtsrechter tegen de 33-jarige David Smith. Smith wordt ervan beschuldigd dat hij via zijn Melissa-virus in 1999 wereldwijd voor miljoenen dollars schade heeft veroorzaakt via het in de war sturen van e-mailsystemen.
 
Eind 1999 bekende Smith al schuld tegenover een federale rechter. In die rechtszaak kwamen zowel de aanklagers als de verdedigers tot de conclusie dat de schade die door het Melissa-virus was veroorzaakt, tot boven de 80 miljoen dollar was opgelopen.
 
De oorspronkelijke eis tegen Smith bedroeg vijf jaar cel, maar vanwege het langdurige voorarrest van ongeveer drie jaar en zijn assistentie bij het opsporen van andere virus-ontwikkelaars, werd de strafmaat uiteindelijk teruggeschroefd naar twintig maanden cel plus een boete van 5000 dollar.
 
Smith is één van de eerste virusontwikkelaars die daadwerkelijk juridisch vervolgd wordt voor zijn acties. Terugkijkend omschreef hij zijn acties als een 'gigantische misstap'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.