Sun koppositie in Unix-servermarkt

Hoewel IBM de grootste is op de totale servermarkt in de VS, staat Sun Microsystems bovenaan als het gaat om Unix-servers. Zo blijkt uit cijfers van Gartners Dataquest.

Big Blue won op de totale servermarkt in Noord-Amerika het afgelopen kwartaal 1,3 procent en komt daarmee op 29,3 procent. Sun volgt als tweede met 23,6 procent. De groei is gemeten over het eerste kwartaal van 2002 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2001.
 
Op de Unix-markt heeft Sun het echter voor het zeggen. Het bedrijf had al een marktaandeel van 50,7 procent en heeft dit met 3,3 procent weten te verhogen naar 54 procent. IBM verloor op deze markt juist 4,1 procent en zakte naar 17,2 procent. Daarmee heeft HP concurrent IBM van de tweede naar de derde plaats gedreven. HP heeft nu een aandeel van 19,8 procent. De positie staat volgens analisten echter onder vuur, omdat door de overname van Compaq de nadruk meer komt te liggen op het Intel-platform. Volgens Dataquest is de Unix-server markt in de VS goed voor 40 procent van de totale servermarkt die in de VS 4,3 miljard dollar waard is.
 
Niet zo lang geleden verkondigde een IDC-onderzoek juist dat Sun in IBM de meerdere moet zien op de markt voor Unix-servers. Sun heeft destijds bezwaar gemaakt tegen de studie en voelt zich nu gesterkt door de bevindingen van Dataquest.
 
Volgens Sun doen zijn producten het goed, omdat de Fire Systems gebaseerd zijn op de Ultra Sparc III-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-16T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.