Intel gaat verder op grafische markt

Chipgigant Intel presenteerde begin deze week zijn nieuwe grafische chiplijn, die de Pentium 4- en Celeron-processoren volledig ondersteunt.

Het gaat om een drietal chipsets die de processoren met het systeemgeheugen en andere onderdelen van de pc verbinden. Met een van de chipsets - de 845G, met geïntegreerde grafische functionaliteit - die onder meer is gericht op dehigh end zakelijke gebruikers, gaat Intel nadrukkelijk de concurrentie aan met de onderkant van de markt van de grafische chips die Nvidia levert, aldus sommige analisten.
 
De drie nieuwe grafische chips - de 845G, de 845GL en de 845E - zijn alle uitgerust met de nieuwe generatie data transportversie USB 2.0. Deze nieuwe versie stuurt gegevens met een snelheid van 480 Megabits per seconde van het ene naar het andere digitale apparaat, bijvoorbeeld van een digitale camera naar een pc.
 
Intel komt daarmee langzaam maar zeker in de buurt van de echte grafische specialisten, zoals Nvidia en Via Technologies, die de grafische markt voor chips tot op dit moment domineren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik vind dat de conclusie die hier getrokken wordt, wel erg kort door de bocht gaat.
De grafische chip die gebruikt wordt heeft een kloksnelheid van 200 Mhz en maakt gebruik van het systeemgeheugen. Features die we jaren geleden al op losse videokaarten tegenkwamen ontbreken nog steeds. USB 2.0 heeft natuurlijk niet direct iets te maken met de grafische mogelijkheden van de chipset.
Moederborden gebaseerd op deze chipzet zullen in eerste instantie bedoeld zijn voor standaard kantoorgebruik en 'instap' OEM pc's voor thuisgebruik.
De grafische mogelijkheden zijn in vergelijking met een recente NVidea GForce, Ati Radeon of zelfs Matrox zeer beperkt.
In tegenstelling tot de i845E wordt registered ECC geheugen niet ondersteund door de 'G' wat de chipset niet aantrekkelijk maakt om te gebruiken in bijvoorbeeld simpele webservers (waar geïntegreerde graphics erg handig zijn).
Ik wil niet te hard oordelen, maar dit artikel mist zowel qua titel als qua inhoud een beetje waar het eigenlijk om gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.