EU onderzoekt privacy-schendingen Microsoft

De Europese Commissie onderzoekt of de gratis .Net-Passportdienst van Microsoft zorgt voor inbreuk op de Europese privacy-wetgeving.

Het gaat daarbij met name om de manier waarop persoonlijke gegevens van internetgebruikers worden verzameld. De EU meldde het onderzoek in een schriftelijk antwoord op vragen van de Nederlandse Europarlementariër Erik Meijer. Dat antwoord werd op 7 mei al verstuurd, maar kwam afgelopen weekend in handen van het internationale persbureau Reuters.
 
Meijer had vragen gesteld over de .Net-Passportdienst van Microsoft, die zou zijn ontworpen om persoonlijke gegevens van internetgebruikers te verzamelen via een e-mailadres of via sites die ze bezoeken om online goederen of diensten te kopen, spelletjes te spelen of bankzaken te regelen. Volgens Meijer zouden de gebruikers die zich niet inschrijven bij .Net-Passport geen toegang krijgen tot de diensten van een grote groep internetsites. Bovendien zou het uitschrijven bij .Net-Passport onmogelijk zijn, aldus Meijer.
 
De Europese Commissie zegt de vragen van de Europarlementariër uiterst serieus te nemen. De Nederlandse commissaris Frits Bolkestein, verantwoordelijk voor de Europese interne markt, laat hem weten dat het onderzoek prioriteit heeft. Brussel kijkt of het systeem van Microsoft in strijd is met Europese wetten ter bescherming van (persoons)gegevens. Daarbij zullen ook de verantwoordelijke instanties in de lidstaten worden geconsulteerd, zo schrijft Bolkestein.
 
Het onderzoek komt bovenop de al lopende onderzoeken naar mogelijke schendingen van Europese mededingingsregels door Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het feit dat je jezelf blijkbaar niet kunt uitschrijven bij .net-passport, vind ik een slechte zaak. Iedereen moet namelijk zelf kunnen bepalen wat er met zijn gegevens gebeurt, wil iemand zich dus uitschrijven en zijn gegevens niet meer aan Microsoft beschikbaar stellen dan moet dat kunnen.
Ik zie echter wel het voordeel van een dergelijk service. Nooit meer bij iedere site je afzonderlijk moeten aanmelden en bestellingen doen zonder dat je je eerst moet registreren (dat gebeurd namelijk automatisch), dat is absoluut een geweldige verbetering. Bovendien is het perfect voor gepersonaliseerde websites, dus waarom niet? Zolang je maar zelf mag bepalen wie welke gegevens krijgen en een beetje controle daarop is nooit weg.
En of Microsoft nou een dergelijke service biedt of een ander bedrijf dat maakt mij niet uit. Het idee erachter is in ieder geval goed. Bovendien heb ik liever dat een grote organisatie als Microsoft (die aan alle kanten gecontroleerd worden) mijn gegevens bewaren dan een simpele webboer om de hoek waarvan je nooit zeker weet wat ermee gebeurd.

Ik sluit me hierbij aan. Het wordt steeds erger, nu vragen ze ook al naar je geboortedatum bij Microsoft Net.Passport (volgens Microsoft moet dit, om te voldoen aan de Wetgeving). Waar blijft onze privacy?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-27T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.