Sommer topman af bij Deutsche Telekom

Begin vorige week bleek zijn positie al wankel, maar nu het zeker: Ron Sommer ruimt het veld bij Deutsche Telekom, Europa's grootste telecomconcern.

Topman Sommer is vooral geslachtofferd op politieke gronden. Met het oog op de nationale verkiezingen, die over twee maanden plaatsvinden, kan de leider van de SDP, Gerhard Schröder, zich niet permitteren een nauw gelieerde topman aan het roer te laten, die zoveel Duitse beleggers met lege handen heeft achtergelaten. Vandaar dat Schröder het 43-procents belang van de Duitse overheid heeft gebruikt om Sommer de deur te wijzen.
 
Maar de topman heeft zelf ook boter op zijn hoofd. Want met name door zijn falen om de enorme schuldenlast van DT (67 miljard euro) in sneller tempo terug te brengen, kelderde de koers van het telecomconcern. Inmiddels bedraagt deze elf euro per aandeel, 90 procent lager dan twee jaar geleden. Daarnaast heeft Sommer nogal overdadig in de buidel getast voor de overname van het Amerikaanse mobiele telecombedrijf VoiceStream. Later bleek dit louter een financieel blok aan het been van DT.
 
De stoelendans om de opvolging is inmiddels in volle gang. Aanvankelijk werd Gerd Tenzer naar voren geschoven als kandidaat voor de hoogste post. Maar de raad van bestuur kon geen overeenstemming bereiken over zijn voordracht. Dus is uitgeweken naar de keuze van een tussenpaus: de 72-jarige Helmut Sihler, vice-voorzitter van de raad van bestuur van het Zwitserse farmacieconcern Novartis. Sihler zal de toppositie bekleden tot er - waarschijnlijk over zes maanden - een nieuwe topman wordt benoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.