Sun reanimeert Solaris voor x86-processoren

Sun Microsystems zal toch de uitvoering van zijn Unix-variant Solaris voor x86-processoren voortzetten. Versie 8 is nu weer beschikbaar - tegen administratiekosten - en de x86-variant van de huidige versie 9 moet begin volgend jaar verschijnen.

Deze koerswijziging is echter geen totale ommekeer; Sun ondersteunt versie 9 van de x86-uitvoering alleen voor de nieuwe, eigen x86-systemen. Die relatief lichte servers, codenaam Big Bear, zijn in februari al aangekondigd en bestemd voor algemene toepassingen aan de rand van netwerken, zoals print- en webservers.
 
Aanvankelijk waren deze machines alleen bestemd om het open source besturingssysteem Linux te draaien. In april bleek dat dit een door Sun ontwikkelde variant is van Red Hat Linux. De algemene servers zijn nu onthuld als LX50-reeks en luiden ook de reanimatie van Solaris voor x86 in. Klanten kunnen kiezen uit Sun Linux 5.0 of Solaris x86 versie 8.
 
Eerder had de serverproducent uit kostenoverwegingen besloten de uitvoering voor Intel-processoren te schrappen. Protest van gebruikers leidde tot een gedeeltelijk terugkrabbelen; x86-Solaris was niet dood, maar slechts in ruste.
 
Dit zou verder teruggedraaid worden indien het bedrijf een winstgevend bedrijfsmodel voor de x86-uitvoering had gevonden. Naar verluidt kijkt Sun nog naar constructies als bijvoorbeeld een abonnementsmodel voor de Intel-uitvoering van Solaris. De volgende versie 10 wordt in ieder geval ontwikkeld voor beide chipplatformen en de twee varianten zouden dan ook tegelijk verschijnen.
 
http://www.sun.com/software/solaris/intel/

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.