Apple geeft referentiemodel Firewire vrij

Apple hoopt met het vrijgeven van een referentiemodel van Firewire de populariteit van de technologie te vergroten, ten koste van usb 2.0.

Het Firewire Reference Platform 1.0 bestaat uit code die door fabrikanten van ingebedde apparaten gratis mag worden gebruikt. Het vereenvoudigt het inbouwen van een Firewire-poort, omdat een ontwerper niet zelf de benodigde software hoeft te schrijven. Het referentiemodel bevat onder meer het juiste protocol om data via een Firewire-verbinding te sturen en is geschikt voor meerdere ingebedde besturingssystemen.
 
Het platform dat Apple beschikbaar stelt, is opgebouwd uit software van het bedrijf Zayante, dat Apple in april heeft overgenomen. Zayante is in 1996 opgericht door de ontwikkelaars van de Firewire-technologie. Het bedrijf heette eerst Firefly en fuseerde in 1998 met een ander netwerktechnologiebedrijf, Macro Designs. De onderneming verkoopt chips en software aan computer- en processorproducenten die producten vervaardigen die gebruik maken van Firewire.
 
Deze Firewire-technologie, in het jargon '1394' genaamd en bedoeld voor een snelle verbinding tussen computers en digitale apparaten, past Apple al jaren toe. Bij de overname in april liet Apple weten dat Prashant Kanhere, de president-directeur van Zayante, zou toetreden tot het management van Apple. De bedoeling was dat hij ging helpen met de promotie van het gebruik van Firewire-technologie. Kennelijk is het beschikbaar stellen van het referentiemodel daarvan het eerste resultaat.
 
De evaluatielicentie waaronder het referentiemodel wordt verspreid, is echter beperkt. Fabrikanten mogen het gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling en het oplossen van problemen. Om de technologie in te bouwen in een commercieel apparaat is een andere licentie vereist.
 
Firewire staat momenteel onder druk van de nieuwe usb 2.0-standaard. Die is in principe iets sneller (480 tegenover 400 Mbps), maar presteert in de praktijk nauwelijks beter. Het antwoord van Firewire op usb 2.0 is een opvolger die snelheden tot 800 Mbps aankan en volledig compatibel is. Het platform dat Apple heeft vrijgegeven, houdt daarmee al rekening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.