TCO van Sun Solaris blijkt het hoogst

Amerikaanse bedrijsfanalisten hebben berekend dat de totale eigendomskosten (TCO) van het besturingssysteem Solaris het hoogste zijn. Het Windows-platform komt op de tweede plaats, Linux blijkt goedkoopst.

Onderzoeksbureau Robert Frances Group onderzocht bij veertien middelgrote en grote bedrijven de kosten van het in gebruik hebben van de drie platformen. Volgens de onderzoekers stijgen de kosten van Solaris na drie jaar tot 562.000 dollar. De kosten voor Windows zijn dan gestegen tot 191.000 dollar, Linux kost na drie jaar 75.000 dollar.
De onderzoekers vergeleken de drie besturingssystemen onder meer op aanschaf, beheer, onderhoud, veiligheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid.
 
De Amerikaanse analisten concluderen dat it-managers proeven zouden moeten doen met Linux. "Ons onderzoek bewijst de vaak aangehaalde stelling dat met Linux flinke besparingen gehaald kunnen worden."
 
Volgens onderzoeksbureau IDC is de omzet uit de verkoop van Linux in 2001 met vijf procent gedaald ten opzichte van 2000, naar 80 miljoen dollar. IDC voorspelt tevens dat de verkoop tegen 2006 op 280 miljoen dollar zal uitkomen.
 
Het rapport van de Robert Frances Group staat op de site van IBMhttp://www-1.ibm.com/linux/RFG-LinuxTCO-vFINAL-Jul2002.pdf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De EServers zullen hoogstwaarschijnlijk wel meegenomen zijn in dit onderzoek, maar de servers van IBM staan JUIST bekend om hun lage tco. Hier wordt helaas te weinig naar gekeken door de decisionmakers!
Lijkt wel of de initiële aankoopprijs het enige is dat telt tegenwoordig.

Logisch zo'n uitkomst. IBM sponsort het niet voor niets. Elk onderzoek is te manipuleren als er zo generiek met uitgangspunten wordt omgegaan.
Jammer, jammer, de objectiviteit is ver te zoeken.

Da's inderdaad jammer. Ik vind het wel goed dat er ook rekening is gehouden met andere kosten. Zoals verborgen kosten door licenties, kosten voor beveiliging en downtime en het beheer en support kosten van het systeem. Daardoor geeft het al een beter beeld dan wanneer alleen naar de aanschafkosten wordt gekeken. En natuurlijk vind ik het ook erg fijn om mezelf bevestigd te zien in het feit dat Linux weer eens als beste (en voordeligste) uit de test komt :-)

Jammer dat zo'n onderzoek dan weer erg beperkt wordt. Een zeer belangrijk platform (E-Server iSeries) wordt niet meegenomen. Dom, dom, dom

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-09T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.