Duitsland kampioen in gebruik open source

Uit recent onderzoek van de Europese Commisie naar het gebruik van software met open broncode (lees: voornamelijk Linux) blijkt dat Duitsland in Europa koploper is. Vooral als besturingssysteem voor servers is Linux populair.

De studie is uitgevoerd door het Duitse onderzoeksbureau Berlecon Research en het International Institute of Informatics van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek is onderdeel van de Floss-studie (Free-Libre Open Source Software) dat wordt gefinancierd door het Information Society Technologies-programma van de Europese Commissie.
 
Het onderzoek is gedaan onder 1452 organisaties in Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden. Gekeken is naar sectoren met hoog, middelmatig en laag it-gebruik; evenals naar de publieke sector.
 
In 43,7 procent van alle organisaties in Duitsland wordt open broncode software gebruikt. In het Verenigd Koninkrijk ligt dat op 31,5 procent en in Zweden op 17,7.
 
Het blijkt lastig algemene, internationale trends hieruit te distilleren, omdat sectorgebruik nogal verschilt. In het VK gebruikt 74,1 procent van de it-intensieve ondernemingen OSS, in Duitsland 51,3 procent en in Zweden 13,2 procent. Van de middelmatige it-gebruikers gebruikt eveneens 51,3 procent van de ondernemingen in Duitsland Linux, slechts 9,1 procent in het VK en 32,8 procent in Zweden.
 
Intensieve it-gebruikers zijn banken, verzekeringsmaatschappijen en financiële instituten, communicatiebedrijven, transportondernemingen, zakelijke dienstverleners en bedrijven in de gezondheidsindustrie. Middelmatige gebruikers zijn nutbedrijven, procesindustrieën en fabrikanten van discrete producten.
 
Het gebruik van Linux is in de overheidssector (waar onderwijs ook onder valt) bovengemiddeld. In Duitsland ligt dat op 69 procent, in Zweden op 38,2 procent en in het VK op 23,5 procent.
 
Linux wordt vooral als besturingssoftware voor servers gebruikt. Voordelen van Open Source Software zijn betrouwbaarheid, stabiliteit, veilig toegangsbeheer, betere prestaties, betere prijs-prestatieverhouding en ten slotte de mogelijkheid om zelf broncode te kunnen aanpassen naar eigen behoeften.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vertaling in het engels zou ik erg graag ontvangen. Momenteel ben ik rapporten over OSS aan het bijhouden.

ok, hier het beloofde onderzoek voor degenen die Fins beheersen: http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20020119TA2
(19-1-2002)
Het stelt dat 34 procent van de grote bedrijven gebruikmaakt van Linux.
voor de echt geïnteresseerden kan ik het eventueel vertalen.

Vreemd dat Duitsland koploper in Europa wordt genoemd terwijl er maar in drie (!) landen onderzoek is gedaan. Verder vind ik het verrassend dat het land waar Linux vandaan komt niet in het onderzoek is meegenomen (Finland). Ik denk zelf namelijk dat de penetratiegraad van Linux daar nóg hoger ligt. Ik weet de cijfers niet meer uit mijn hoofd maar een groot deel van de top 500 bedrijven in Finland gebruikt (hoofdzakelijk) Open source software. mm zal eens zoeken wellicht dat ik het onderzoek in mijn archieven kan terugvinden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-26T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.