Cray verkoopt tweede NEC-supercomputer

Supercomputerfabrikant Cray heeft een tweede SX-6-supercomputer van NEC weten te verkopen. De koper is de Universiteit van Toronto die twee van deze supers koppelt ter vervanging van de voorganger SX-5.

Elk van deze twee SX-6-machines heeft acht vector-processoren die per stuk een prestatieniveau van acht gigaflop (miljard zwevende komma berekeningen per seconde) neerzetten. Het systeemtotaal komt dus uit op 64 gigaflop, en 128 voor de gehele installatie in Toronto.
 
De SX-6 maakte zijn debuut in juni in de geavanceerde Earth Simulator-opstelling van het gelijknamige onderzoekslaboratorium in Yokohama. Daar simuleert het apparaat het klimaat van de complete aarde. Die monstermachine, met een prestatieniveau van 35.600 gigaflop (ofwel 35,6 teraflop) is momenteel 's werelds krachtigste supercomputer met een flinke voorsprong op de concurrentie.
 
Cray tekende in maart vorig jaar een wederverkoopovereenkomst met zijn Japanse concurrent. NEC kan zijn machines namelijk sinds 1997 niet verkopen op de Amerikaanse markt. Dit vanwege forse importtarieven die zijn opgelegd door de federale handelscommissie (FTC) als straf voor het 'dumpen' van supercomputers door NEC en Hitachi.
 
Door de overeenkomst met Cray komt NEC de VS weer binnen. Die Amerikaanse supercomputerfabrikant, tijdelijk in handen geweest van grafisch computerspecialist SGI, heeft exclusieve wederverkooprechten.
 
Cray wist zijn eerste SX-6 in juni te verkopen aan het Arctic Region Supercomputer Centre in Alaska. Dat centrum gebruikt de supercomputer om weerpatronen en klimaatveranderingen te berekenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.