Volgende opwaardering Linux-kern komt in juni

De kern van besturingssysteem Linux krijgt in juni volgend jaar een opwaardering. De ontwikkelaarsversie 2.5 ligt nu bijna vast qua functionaliteit en verschijnt in het tweede kwartaal als gebruikersversie 2.6.

Dit zegt Linux-schepper en coördinator Linux Torvalds. Zijn voorspelling is echter geen vastgelegde planning. Open source-programmatuur zou door die open aard én de bijdrages van vrijwilligers moeilijk te plannen zijn. Zo verscheen de vorige Linux-opwaardering, versie 2.4, enkele maanden te laat. Commercieel ontwikkelde software verschijnt echter ook vaak te laat.
 
De groep Linux-kernontwikkelaars rondom Torvalds hebben dan ook een hechtere structuur opgesteld en gebruikt voor 2.5. Dit helpt ook bedrijven als IBM, Red Hat en Oracle die eigen Linux-varianten en software voor dat besturingssysteem uitbrengen. "We zijn nu redelijk klaar met de ontwikkeling van 2.6 en we mikken nu op lancering in het tweede kwartaal van 2003", aldus de Linux-ontwikkelaar.
 
Vanaf eind oktober wordt de functionaliteit 'bevroren', wat inhoudt dat er geen nieuwe functies of mogelijkheden meer worden toegevoegd. Ergens aan het begin van volgend jaar wordt de code 'bevroren', waarna er alleen nog maar fouten in de software worden gerepareerd.
 
Torvalds liet dit nieuws afgelopen donderdag weten aan een klein publiek ter zee. Torvalds is namelijk op een zogeheten Geek Cruise (http://www.geekcruises.com) waar technische cursussen worden gegeven op een cruise-schip dat het Caribisch gebied doorkruist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.