Intel gokt op beroep in Itanium-oordeel

Intel gaat in beroep tegen het oordeel van de rechtbank dat zijn Itanium-processor inbreuk maakt op patenten van Intergraph. Die werkstationspecialist heeft al lange tijd een juridisch geschil met Intel.

Districtsrechter John Ward stelt dat Intergraphs patenten geldig zijn en heeft Intel dan ook veroordeeld tot een boete van 150 miljoen dollar. Intel heeft de paperassen voor het hoger beroep nu ingediend. Mocht het die verliezen dan moet het Intergraph een aanvullende 100 miljoen dollar betalen. Dit is echter onderdeel van een wederzijdse licentie-uitwisseling waarbij Intel dus toegang krijgt tot Intergraphs patenten.
 
De werkstationproducent beschuldigt Intel ervan dat diens 64-bit Itanium-processor gebruik maakt van gepatenteerde technologieën zonder dat daarvoor toestemming is verleend. Eenzelfde beschuldiging had de maker van grafische werkstations al vervat in een eerdere rechtzaak betreffende Intels Pentium 1-processoren. Die zaak is in 1997 begonnen en in april dit jaar geschikt voor 300 miljoen dollar aan schadevergoeding.
 
Afgelopen dinsdag wees rechter Ward nog Intels verzoek af om zijn uitspraak te herzien of een nieuwe rechtszaak toe te staan. Hij bepaalde dat Intel de verkoop van zijn Itanium-processor met onmiddelijke ingang moet staken.
 
Dat verbod is direct weer uitgesteld vanwege het feit dat Intel in beroep gaat. De Amerikaanse wet staat namelijk niet toe dat een - al dan niet gedeeltelijke - uitspraak van een rechter van kracht is indien er nog een hoger beroep loopt. Dit komt voort uit de wetsbasis 'onschuldig totdat schuld is bewezen' en het hoger beroep geldt als onderdeel van het bevinden van schuld dan wel onschuld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.