Palmsource detailleert vernieuwingen OS 6

Palmsource heeft meer details gegeven over de nieuwe snufjes in het toekomstige Palm OS 6. Versie 5 van dat besturingssysteem voor handcomputers is nu net uit met de lancering van de nieuwe Tungsten-reeks.

Palmsource is het deel van handcomputerfabrikant Palm (voormalig dochter van telecomproducent 3Com) dat gaat over de ontwikkeling en licenties van het besturingssysteem. Palm leverde zijn OS onder licentie al aan andere handcomputerfabrikanten, maar heeft dit ondergebracht in een aparte divisie om de schijn van conflicterende belangen te voorkomen.
 
Het was al enige tijd bekend dat Palm met OS 5 (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4402rfw.htm) de langgeplande overstap naar Strongarm-processoren zou maken. Voorheen draaiden de palmcomputers op Dragonball-chips van Motorola die de laatste tijd in rekenkracht en functionaliteit achterliepen op het Strongarm-platform van de Britse chipontwerper Arm.
 
OS 6 moet volgend jaar verschijnen en luidt dan de komst in van meer nieuwe mogelijkheden voor multimedia. Daartoe heeft Palm in augustus vorig jaar (http://www.computable.nl/artikels/archief1/d34jb107.htm) de kern van de geflopte besturingssysteemproducent Be overgenomen (http://www.computable.nl/artikels/archief1/d34jb105.htm). Palmsource-topman Michael Mace zegt dat de geavanceerde technologie van dat bedrijf de basis vormt voor Palm OS 6.
 
Verder is versie 6 modulair opgebouwd waardoor licentiehouders het besturingssysteem naar believen kunnen aanpassen voor hun handcomputermodellen. Dit omvat ook het bekende Graffiti-schrijf/tekengebied waarmee Palm-gebruikers data invoeren. Palm zegt applicatie-ontwikkelaars af te schermen van deze uitwisselingsmogelijkheden, zij hoeven dus geen rekening te houden met alle mogelijke modules.
 
Daarnaast ondersteunt OS 6 het .Net-raamwerk en bijbehorende applicaties van concurrent Microsoft. .Net omvat software als dienst voor meerdere platformen. Waarschijnlijk zal Palmsource hiervoor samenwerken met partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.