Gnome 2-interface komt pas bij Solaris 10

Sun Microsystems voorziet zijn Unix-variant Solaris vanaf versie 10 van de grafische Gnome 2-interface. Die open source-software was al gepland als vervanging voor de CDE (Common Desktop Environment).

Sun heeft al proefversies van Gnome uitgebracht voor het huidige Solaris 9 en voorganger 8. De standaard-interface is echter nog steeds het aloude CDE. Sun besloot in augustus 2000 dat het Gnome omarmde als toekomstige interface voor Solaris. Het wachten was nog op versie 2.0 van die open source-software.
 
Ook IBM, HP en Compaq (inmiddels samengegaan) besloten hun Unix-varianten over te zetten van CDE naar Gnome. De vier Unix-leveranciers (inmiddels dus drie) hebben samen met Linux-distributeur Red Hat de Gnome Foundation opgezet (http://www.computable.nl/artikels/archief0/d33hb016.htm). Die organisatie moet de verdere ontwikkeling van de interface in de gaten houden om te komen tot een geschikte opvolger voor het ruim acht jaar oude CDE.
 
Sun liet in oktober vorig jaar weten dat deze vervanging niet zou plaatsvinden bij Solaris versie 9, dat medio 2002 moest verschijnen. Het bedrijf hield toen nog wel de optie open om Gnome tot standaard-interface te verheffen middels een tussentijdse opwaardering van Solaris 9. De eerste opwaardering kwam in augustus, de tweede staat op stapel voor deze maand.
 
De overstap naar Gnome 2 blijkt nu nog niet aan de orde. De open source-interface maakt zijn debuut in Solaris met ingang van versie 10. De eerste bètaversie van dat besturingssysteem moet volgend jaar verschijnen. Overigens gebruikt Sun de grafische interface ook voor zijn Linux-variant, gebaseerd op die van Red Hat, die draait op de lichtere Cobalt-servers met Intel-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.