Strijd om top servermarkt verhevigt zich

Uit de laatste cijfers van IDC blijkt dat de servermarkt stagneert, maar de onderlinge concurrentie tussen leveranciers verhevigt zich. Opvallend is dat Unix-servers veel te lijden hebben van de opkomst van Linux en Windows.

Van de leveranciers is Dell de enige die de verkoop ziet toenemen. IDC heeft becijferd dat in het derde kwartaal voor 10,6 miljard dollar aan servers is omgezet. Dit komt overeen met de afzet in het tweede kwartaal, maar ligt wel 5,6 procent onder het niveau van vorig jaar. Het is echter wel een kleine daling aangezien de markt de afgelopen twee jaar in een neerwaartse spiraal zit.
 
Met 5 procent zit de grootste groei in zogenoemde 'instap'-servers. Linux begint duidelijk aan te slaan. De verkoop van servers die draaien op dit besturingssysteem nam in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 26,7 procent. Windows-servers zijn goed voor een toename van 3,2 procent, terwijl systemen waarop Unix draait 10 procent minder verkocht werden.
 
Intel-systemen voeren duidelijk de boventoon. In 40 procent van alle systemen die werden afgezet zit een Intel-processor. Op 32,8 procent van deze servers zit het naamplaatje Hewlett-Packard en 21,9 komt van Dell. HP domineert ook de Unix-sector met 32,9 procent. Sun komt tot 30,4 procent en is dus leider af.
 
Gekeken naar de omzet voert IBM de lijst aan. Deze verkocht in het derde kwartaal voor 3,2 miljard dollar aan servers, goed voor een marktaandeel van bijna 30 procent. HP (inclusief Compaq) is met 2,9 miljard dollar goede tweede.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-28T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.